Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan kanser türüdür. Halen önleyici bir tedbir bulunmamaktadır. Ancak erken dönemde tanı koyulduğu zaman etkili tedavisi mümkün olmaktadır. Son dönemde tarama mamografisi , manyetik rezonans görüntüleme ve periyodik muayeneler ile meme kanserleri erken dönemde teşhis edilebilmektedir. Bunun için kadınlara düşen en büyük görev her hafta duş alırken kendilerini muayene etmeleridir. Bu, doktor muayenelerinden ve tarama mamografilerinden de daha önemlidir.
Meme kanseri riskini artıran faktörler:
1. Ailesinde meme kanseri olanlar .
2. İlk adetini normalden erken görenler ve geç menapoza girenler.
3. Daha önce meme kanseri ameliyatı olanlar.
4. Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olanlar.
5. Östrojen tedavisi gören kadınlar.
6. 50 yaşın üzerinde olanlar.
Bu risk faktörlerini taşımayan kadınlar da hayatlarının bir döneminde meme kanserine yakalanabilirler. Meme kanseri vakalarının yaklaşık yarısı bu risk faktörlerine sahip değildir. Risk faktörü taşımayan kadınların 18 yaşından sonra düzenli olarak kendilerini muayene etmeleri, 40 yaşından sonra da her yıl doktor muayenesi ve mamografi ile kontrol edilmeleri gerekmektedir.
Meme kanserinin tedavisi bir takım işidir. Bu takımın en önemli üyesi hastanın kendisidir. Tedavide hasta , genel cerrah , patolog , plastik cerrah , onkolog ve fizik tedavi doktoru tam bir takım oluşturmalıdır. Meme kanserinin tedavisi evresine göre değişmekle birlikte cerrahi , radyoterapi ve kemoterapiye bu takım karar vermektedir.
Yukarıda ve birçok yerde yazılan , söylenen korkutucu şeylere rağmen meme kanseri yavaş büyüyen bir kanser türüdür.
Siz isterseniz kanserden daha hızlı olabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.